Sikkerhet i system. Analyse som anker.

Nestor Norge har fått et krevende oppdrag for en kunde med et stort ansvar: Levere et team for å teste sikkerhetsrutiner før det nye regjeringskvartalet skal åpne! Bakgrunnen er tragisk. Kravene er høye.

Sikkerhet er satt i høysetet ved byggingen av det nye regjeringskvartalet. Ufattelig mye skal på plass. Tenkes på – og testes. Og helt til slutt: Øves, før de første par tusen statsansatte kan innta sine nye arbeidsplasser i tidlig i 2026.

Drevne offiserer har sikkerhet i ryggmargen. Også brigader (p) Arne Opperund og oberst (p) Petter Østbye. Men sikkerhetskompetanse var imidlertid ikke det Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon var ute etter. Det har DSS selv, mer enn de aller fleste i kongeriket. Derimot ble erfaring fra militær planlegging og øving etterspurt, og også dét har Nestor Norge i sin database. Og derfor er DSS midlertidig forsterket med fire nestorer. Sikkerhetsklarerte og øvingstrente.

Analyse som grunnlag

Han har selv militær bakgrunn, DSS’ sikkerhetsdirektør, Are Langaard Jensen. Hvem andre enn en tidligere offiser ville ha lagt inn kjennskap til NATOs planprosedyrer som kompetansekrav når en konsulent skulle hentes inn for sivil sikring av offentlige bygg?

Nei, dette er ingen militær operasjon. – Vaktene våre er ikke bevæpnet, understreker sikkerhetsdirektøren. Dette handler om noe annet: Å få en lang rekke sikkerhetsrelaterte funksjoner til å virke sammen, i det daglige, og under stress. – DSS måtte utarbeide en plan for virksomhetstesting, forklarer Langaard Jensen. Og hva er så det? Mest av alt øvelser. Og hva krever det? Planlegging.

– Analysen vår, fortsetter sikkerhetsdirektøren, – konkluderte med at vi trengte kompliserte øvelser for å teste virksomheten i den nye bygningsmassen og de nærmeste omgivelsene.

Regjeringskvartalet ligger midt i hovedstaden. For å sikre departementsbyggene må en rekke virksomheter rundt kvartalet også inn i planen, mest av alt for å ha kontroll med kjøretøy. Noen ny bilbombe tett på regjeringskvartalet skal ikke være mulig.

– Analyse, understreker Arne Opperud, – er vi offiserer vant til. Det første jeg gjorde da jeg kom til DSS i april 2024 var derfor å foreta en oppdragsanalyse. Oppdraget var gitt, legge en plan for å teste sikkerhetstjenesten i det nye regjeringskvartalet.

Det som derimot ikke var klart, var hva som lå i nøkkelbegrepet ‘virksomhetstesting’. Jo, tilsynelatende selvforklarende, men i realiteten slett ikke. Opperud startet med å utlede hva dette kunne være, i dette oppdraget. Dermed fikk det tydeligere retning og innhold. Derved ble det tydeligere hva som burde gjøres, inn mot ferdigstillingen før innflytting.

– Nestor har vært gode til å analysere oppdraget og finne det vesentligste, understreker oppdragsgiver Are Langaard Jensen. – De holder seg til analysen, jeg har ikke opplevd forsøk på mersalg.

Klarhet som forutsetning

Arne Opperud er ikke språkforsker; han er sambandsmann. Men faglig opptatt av ord, av begreper, av språk, fordi felles begrepsapparat og omforent forståelse er helt avgjørende når krevende oppdrag skal løses. Det må være klart for alle hva som ligger i begrepene som beskriver prosedyrer og rutiner.

– Mange departementer skal nå inn i ett, felles område. Til nå har de, på sine forskjellige lokaliteter, etablert sin egen praksis, forklarer Opperud. Nå må de følge samme prosedyre. Det samme må en rekke tjenesteleverandører. – Vi har brukt mye tid på å forstå hverandre.

Are Langaard Jensen er heller ikke språkmann; han er sanitetssoldat. Men legger stor vekt på klarhet, når budskap skal formidles. – Tydelighet er avgjørende når sikkerhet er viktig!

Han er opptatt ikke bare av språk som sådan, men også av skriftlighet. Og berømmer Arne Opperud for evnen til å oppsummere i presise rapporter, ikke bare powerpoint-formidlet! For dokumentasjon, sporbarhet og klarhet, og for erfaringsoverføring.

Øvelser som stresstesting

Grunnlaget ble lagt i 2024, gjennom det første oppdraget for DSS: Prosedyrer som er tatt inn i en prinsippmodell for virksomhetstesting, ut bra behovsanalysen til DSS og oppdragsanalysen til Nestor.

– Nestor løste oppdraget, og laget en plan, oppsummerer Are Langaard Jensen. Som etter at planen var lagt trengte en leverandør for å sette den ut i livet, med øvelser i 2025. Oppdraget ble utlyst; Nestor ble valgt. Oppdraget var tilpasset våre behov, og Nestor har en kompetanse ikke mange andre har.

Som altså inkluderer operativ erfaring fra planlegging, ledelse og evaluering av øvelser, ikke minst feltøvelser. Dette er oppdraget til Nestor-teamet i 2025; med Arne Opperud og Petter Østbye i første omgang, deretter forsterket av to nestorer til.

Sikkerhetsansvaret ligger hos Langaard Jensen og hans avdeling. Planleggingen har involvert hele linja, for innspill og eierskap. Innen statsforvaltningen er det imidlertid ikke tradisjon for operative øvelser av den karakter som her kreves, forklarer han. Hvor mye må virke, sammen og samtidig. Som må virksomhetstestes under ett.

Den tidligere offiseren vet hva han snakker om, hva det handler om. Master i pedagogikk er nå én ting: teori. Operativ erfaring fra operasjoner i Tsjad og Afghanistan er noe annet: praksis. Da forstås bedre hvorfor han har lagt vekt på planverk fra NATO og erfaring fra feltøvelser. – Fokuset må være på oppdraget.

Det finnes ikke en standardmodell for tjeneste- og virksomhetstesting. Vi har utarbeidet et rammeverk, identifisert behovet for opplæring og trening som så tas i linja før øvelsene, forklarer Arne Opperud. Altså en modell som kan brukes i mange virksomheter.

Øvelser som test

Nei, det er ikke voldelige anslag det skal øves på å forhindre eller håndtere. Det ligger hos politiet. Det som skal stresstestes, forklarer Opperud og Østbye, er noe så kjedelig som en vanlig – travel – dag på jobben for et par tusen statsansatte i det nye regjeringskvartalet.

Kjedelig? Ikke for de i DSS som skal sørge for sikkerheten. Ikke for nestorene som planlegger øvelsene!

– Ta adgangskontroll, sier Petter Østbye. – Det må være kontroll med hvem som kommer, hvem de skal besøke og hvor de er, ikke minst hvis de skal fra et til et annet departement. Hvor vil de være mellom besøk, og hvem har ansvaret for dem?

Som besøkende ordførere, med ærender i flere departement. Og som derfor vil være én kategori markører i den avsluttende storøvelsen. Da, med full virksomhet i hele kvartalet, vil det rigges en rekke aktiviteter – samtidig. Med pressekonferanser og møter, besøk og bespisning, vareleveranser og kjøretøykontroll – og to tusen ansatte i bevegelse. Altså en helt vanlig, travel dag i det nye regjeringskvartalet. Mest mulig realistisk, ikke mest mulig dramatisk!

– Da får vi testet både enkeltfunksjoner og helheten, forklarer Arne Opperud. Og her kommer begrepsavklaringen fra første leveranse godt med: Tjenestetest som enkeltvis testing av tjenester for å kontrollere at de som skal levere tjeneste behersker teknologi, infrastruktur og rutinger. Virksomhetstest for samtidig testing av flere tjenester, og som oftest er integrert med hverandre.

Dette må være på plass, før sikkerhetsdirektør Are Langaard Jensen kan gi ‘go’ for at sikkerhetstjenestene i det nye regjeringskvartalet er klare. Og for at han skal få svar, må Nestor-teamet ha lagt grunnlaget, gjennom fire øvelser. Hvorav én deløvelse er åpenbar, og åpenbart kritisk: Evakuering.

Og for de som er kjent med en større øvelse: Her er både øvingsleder og spillstab, markører og veiledere, observatører og evalueringsteam. Alt etter en plan, alt for å teste de nye prosedyrene. – Realistisk spill og objektiv evaluering, oppsummerer de to nestorene.

Naturlig autoritet

Arne Opperud og Petter Østbye er nestorer fra forsvar og sikkerhet. De representerer en erfaring som oppdragsgiver verdsetter, og som går ut over den formelle kompetansen.

– Kombinasjonen av grad, erfaring og framtreden har gjort at Opperud har kunnet representere meg på en god måte, forteller Are Langaard Jensen, og viser til det gode samarbeidet i 2024, som fortsetter med nytt oppdrag i 2025.

Petter Østbye har tatt med seg fersk sikkerhetserfaring fra NSM inn i Nestor-teamet i DSS. Arne Opperud har med seg noe som kan virke lite relevant, men har vist seg å være det: Som kommandant på Akershus festning ble han godt kjent med protokollære forhold, blant annet ved statsbesøk. – Erfaringen fra prosedyrene til UD har vært nyttig. Og på høyeste nivå har Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor vært de sterkeste premissgivere.

Hva tenker de selv om verdien av sin militære bakgrunn, inn i det sivile virksomhetsliv?

Evnen til å forstå oppdraget og erfaring fra operativ planlegging er de to hovedfaktorene begge trekker fram. Og da trengs både evne til å analysere og trekke lærdommer.

– Øvelsene her vil involvere deltakere både innen- og utenfor selve regjeringskvartalet. Dette er vi godt kjent med fra militære øvelser, som også må forholde seg til en rekke instanser og aktører, understreker Petter Østbye. – Erfaringen er definitivt overførbar.

Nestorene fra Nestor leverer her mer enn konkrete oppdrag for DSS: De har i virkeligheten utviklet en helt ny modell for virksomhetstesting. Med militær erfaringstyngde, for sivil sikkerhetspraksis.

Nestorer med tyngde
Brigader (p) Arne Opperud har 39 års fartstid fra Forsvaret, til han gikk av i 2024. Han har tjenestegjort i en rekke funksjoner både i Norge og utlandet, inklusive fra Afghanistan og som nestkommanderende i den britisk-ledede Joint Expeditionary Force, som stabssjef i Hærstaben og kommandant på Akershus festning. Opperud har høyere militær utdanning fra Norge, USA og Storbritannia, og sivil ledelsesutdanning fra Solstrandprogrammet, NHH og økonomiutdanning fra BI.

Oberst (p) Petter Østbye har 39 års fartstid fra Forsvaret, til han gikk av i 2024. Han har tjenestegjort i ulike stillinger både i Norge og utlandet, inkl. som senior stabsoffiser ved Norges militærmisjon i Brussel, med fagansvar innen operasjoner, øvelser, utdanning og trening, og årlige krisehåndteringsøvelser. Østbye har høyere militær samt sivil lederutdanning fra Norge, og var i 2022–23 fagdirektør i NSM.


Dag Leraand i samtale med Arne Opperud og Petter Østbye, og med Are Langaard Jensen.

Registreringsveiledning

Innlegging av data er selvforklarende. Bruk tekstboksene til forklaring der hvor menyvalgene ikke er fullt ut dekkende for deg. Ved å fylle ut alle feltene, bygger du samtidig din egen CV (husk bilde). Du anmodes om å fylle ut alle feltene, da det vil øke din synlighet for oss. Har du en CV fra før er det fint om du laster opp denne i tillegg.

Som en del av vår kvalitetssikring av alle kandidater er det viktig at du oppgir minst tre referansepersoner med kontaktinfo. Du vil bli varslet pr mail eller SMS før vi kontakter dem.

Dersom du har gyldig sikkerhetsklarering, vennligst oppgi gyldighet (varighet) dersom du kjenner denne.

Lykke til med registreringen!