Meldingen fra selvbestaltet ‘oberst’ og ubestridt sykkelmester Dag Otto Lauritsen er lettlest. Det handler ikke bare om deg selv: For å lykkes må en bidra til laget, til teamet. Men du må også tenke på deg selv: Sette deg mål, våge i tørre! Han turte – og vant.
Uavhengig av hverandre, men med felles erfaringsgrunnlag fra forsvar og erkjennelser fra toppidrett, kommer de med det samme kjernebudskap om lagbygging, fallskjermjeger og OL-vinner Dag Otto Lauritsen og idrettsoffiser og toppidrettsleder Trond Pedersen.
Arenaen denne gang er verken Tour de France eller Toppidrettssenteret, men en annen – og mye eldre – scene for eleverte prestasjoner: Den gamle krigsskole i T10, Tollbugata 10. Og arrangør er verken idrettsforbund eller forsvarsskole; derimot Nestor Norge; fasilitator for erfaringstilførsel fra forsvar til samfunn!
Prestasjonskultur var fellesnevneren for de to herrers innlegg på Nestor-samlingen. Prestere må også staben, teamet, til generalløytnant Ingrid Gjerde. Forsvarsstaben skal levere forsterket forsvarskraft så det monner, mens det haster.
Inspirasjon
Knapt noe er umulig, messet de to motivatorene fra idretten. Men alt går ikke alltid etter planen: Et fallskjermhopp under en hemmelig øvelse på Finnmarksvidda i 1980 holdt på å drepe den spede sykkelkarrieren til den unge politimannen med fallskjermjegerbakgrunn, Dag Otto Lauritsen. Fortsatt kan han ikke strekke ut det ene beinet helt. – Men det gjorde ikke noe. Handikappet viste seg perfekt for sykling! fortalte han. Og nei, han gikk ikke til sak mot Forsvaret, som mange mente han burde. Lauritsen ville heller se framover, mot nye mål. Som alltid. Som da han kom seg først i mål på Ringerike etter punktering og han, besluttsomt, tok sykkelen til en tilskuer – med skjermer og ryggsekk. Og kom først i mål. Det handlet om sekunder. Det handler om vilje.
– Alt er ikke mulig, erfarte en yngre (og lettere) Trond Pedersen, mangeårig nøkkelspiller i Olympiatoppen og på Toppidrettssenteret. Han var allerede i ungdommen litt for tung og litt for lav, sine 186 cm til tross. – Dét blir centimetre for lite i høydehopp, forklarte den tidligere idrettsoffiseren fra Brigaden i Nord-Norge. For det er noen fysiologiske faktorer som spiller inn. Men mest av alt mentale. Viljen til samarbeid.
Hva de så etter under uttaket i helvetesuka på Trandum? Fysisk og mental styrke, fortalte Lauritsen, men mer enn det: Evnen til å jobbe i team, viljen til å hjelpe hverandre. For først da vinner man! Ikke bare på slagmarken, men også i sykkelfeltet. Hva er oppskriften bak de norske idrettsmiraklene? Lagarbeid og erfaringsdeling, framholdt Pedersen. Team i de enkelte idrettene, deling av erfaring på tvers av dem. Viljen til samhandling.
I det norske toppidrettsmiljøet – i det lille landet Norge – er mantraet «Sammen om de store prestasjonene». Norge er på toppen i mange idretter, sommer som vinter. Slik vi trolig er blant de best-presterende i militære ferdigheter, i fjell og på fjord.
Nei, det er ikke «den spisse enden» som vinner krigen. Det er systemet, lagene – i flere betydninger av ordet. Evnen til samvirke.
– Hjelperytterne, sier OL-mester, og den første mester fra Mestrenes mester, kompani Lauritsen-obersten* Dag Otto Lauritsen; – glem ikke hjelperytterne!
– Ingen blir gode alene, fastholdt assisterende toppidrettssjef Trond Pedersen, og hentet fram ett av visdomsordene til salige Nils Arne Eggen.
Vi som bærer landslagsdrakten, pleier hærsjefen, generalmajor Lars Lervik, å si – og peker på uniformen. Med flagget. Flagget både soldater og idrettsutøvere – landslagsspillerne – bærer med stolthet.
‘Alltid for Norge’ er det toppidrettsutøverne går i kamp for. ‘Alt for Norge’ er idrettskong Haralds valgspråk.
Informasjon
«De ga alt for Norge», sa HM Kong Harald under minneseremonien i Trandumskogen, 8. mai, og minnet dem som ble henrettet der under krigen.
– Det var et helt annet alvor over 8. mai i år, når vi feiret 80 år med fred i dagens situasjon, reflekterte Forsvarsstabens sjef, generalløytnant Ingrid Gjerde på Nestor-samlingen i T10. – Vi må ta inn over oss hvor sårbare vi er, også ut over forsvarsområdet.
Men altså forsvarsområdet, hvor generalen virkelig trenger prestasjonskultur, og topp-prestasjoner fra hele laget, hele sektoren, for å vinne: Ikke nødvendigvis vinne krigen, i første omgang overvinne skepsisen: Klarer Forsvaret å omsette milliardene, skape den forventede styrkede forsvarsevne?
Langtidsplanen ligger der, vedtatt av et enstemmig storting som Gjerde påpekte; den er ressurssatt – og gjennomføringsplanen er på plass, forklarer hun. Og når omgivelsene endrer seg raskt, vil planene også måtte endres, forsikret generalen.
Ressursene, ja: Prisene på forsvarsmateriell fyker i været, arbeidsmarkedet er presset. Forsvarsledelsen forsikrer om at personellet finnes, at rekrutteringen er god og viljen til å så er større. Like fullt: Kompetansebehovene er store, hullene er ikke tettet.
Næringslivet, da? Forsvaret må jobbe tettere med industrien, på nye måter, og med vekt på teknologisk innovasjon og utvikling. Og vi må være mer opptatt av effekter, mindre av plattformene som sådan, utfordret Gjerde egen sektor, og næringslivet.
Og USA? Fortsatt vår nærmeste allierte, som forsvarsledelsen har et godt samarbeid med, på alle nivåer, og med store felles interesser i nord. Men jo, det er krevende at USA ikke er like tydelig som før!
Invitasjon
Hjelperytterne er ikke et haleheng; de er motoren i et team, drivkraften bak en suksess. Bare spør Dag Otto Lauritsen. Eller Trond Pedersen. Og for all del: Ingrid Gjerde!
Nestor Norge leverer hjelperyttere: Erfarne lagspillere – og team. Offiserer med bred erfaring, ofte på tvers av disipliner, med leveranser over år. Altså langt på vei i tråd med toppidrettens definisjon på prestasjonskultur: Gjentagne prestasjoner på høyeste nivå, over generasjoner av aktører.
Nestor Norge har ikke prestert over generasjoner, all den tid virksomheten er bare halvannet år gammel, men den leverer! forsikret styreleder Rune Stenberg. Han og hans team har den indre troen som må til for å lykkes, i tråd med Dag Otto Lauritsens suksessformel. Og har plass til flere på laget!
Nestor Norge har meldt seg på det seige racet; foreløpig med hjelperyttere – i øvre sjikt.
Registreringsveiledning
Innlegging av data er selvforklarende. Bruk tekstboksene til forklaring der hvor menyvalgene ikke er fullt ut dekkende for deg. Ved å fylle ut alle feltene, bygger du samtidig din egen CV (husk bilde). Du anmodes om å fylle ut alle feltene, da det vil øke din synlighet for oss. Har du en CV fra før er det fint om du laster opp denne i tillegg.
Som en del av vår kvalitetssikring av alle kandidater er det viktig at du oppgir minst tre referansepersoner med kontaktinfo. Du vil bli varslet pr mail eller SMS før vi kontakter dem.
Dersom du har gyldig sikkerhetsklarering, vennligst oppgi gyldighet (varighet) dersom du kjenner denne.
Lykke til med registreringen!